marți, 19 februarie 2013

RASISM -EXISTA?


    Sincer vorbind ne  place sau nu , recunoaștem sau nu , în Europa sec al 21 -lea , în lumea civilizata și moderna , în toate tarile  rasismul e iarăși la putere .
     Si credeți dau nu toți  suntem putin rasiști.
Gândiți-va  la prima reacție care o aveți când vedeți țigani,femei cu burca ,unguri ,musulmani,negri, evrei etc.
In toate tarile Europei exista în parlament (aleși prin vot ceea ce e important) un  partid naționalist- extrema dreapta , în Franța la ultimele alegeri a avut un procent de 23%, în Norvegia a avut loc un masacru cu putin timp în urma, în Grecia  după 40 de ani ,partidul naționalist  intrat a  iar în parlament!
       Toți parlamentarii , în toate tarile au același răspuns în ultimii ani:”
Emigranții sunt vinovați de criza economica “Ei vin și ne fura 
locurile de munca  !
    In Italia,Grecia,Spania sunt mai căutați agricultorii și muncitorii 
necalificați în  construcții  ,domeniu hotelier,turism,restaurante,bar , îngrijire bătrâni etc.Programul de lucru  pe sezon e în general de 10-12 ore pe zi ,(munca grea ) fără asigurare  medicala.Sunt preferați romanii  pentru ca muncesc din greu,sunt curați ,majoritatea vorbesc bine limba engleza.
  Cu mici excepții ,nu-și pot găsi de munca în baza calificării.
             Am cunoscut o familie care avea un pahar,o farfurie, furculiță special pentru  albaneza ce la curata casa. In satele mici, o bulgăroaică nu-și poate găsi ușor de lucru la restaurante mai ales dacă e măslinie la culoare .
        Am auzit expresia"nu sunt rasist -numai ca e prea neagra mai frate"!
       CĂSĂTORIILE -foarte puține sunt reușite. Diferența de vârsta  cultura , tradiție sunt doar unele din motive. Prin site-urile de matrimoniale sunt căutate româncele tinere ,din mediul rural pentru ca sunt mai supuse, gospodine, indura  greul și în special bătaia.
       Viata lor e intre patru pereți  nu au prieteni, familia aproape ,nu au un servici stabil și nu au niciodată  bani pe mana deci sunt mai ușor  de controlat. In general se resemnează dacă sunt copii la mijloc sau de rușine  Nu se pot întoarce în sat."lumea vorbește, critica și  pedepsește.Nu au ajutor si înțelegere de nicăieri pentru ca religiile musulmana,catolica,ortodoxa etc, tolerează  violenta în familie pentru ca femeile trebuie sa fie supuse soțului  si în multe cazuri acesta e sfatul preotului!Dar despre asta ar fi multe de zis ...
    
  .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu