O prietenă mi-a propus sa scriu cîteva cuvinte despre măsline de masa .
Mare lucru nu ştiu .Sunt bune si le cautam de mic copil în special pe cele verzi fără sîmburi -umplute cu ardei roşii.
Noi avem cîţiva copaci -nu mulţi -si asa nu suntem nevoiţi sa cumparam .
Se culeg cu mîna pentru ca sunt foarte sensibile .Trebuie sa rămînă întregi ,perfecte ,frumoase, mici si mari.
Cu ani în urma ,bătrînii sadeau la marginea fiecărei livezi un pom cu măsline pentru consum.
CUM SE MUREAZĂ MĂSLINELE
Le punem în butoaie si le acoperim cu apa.Schimbăm apa în fiecare zi ,timp de 10-15 zile .
În acest fel dispare gustul ăla amar -măslinele conţin o substanţa numita oleuropeina care e foarte buna pentru organism însă foarte amară -măslina proaspătă pentru consum nu este comestibilă.
Cînd sunt gata punem sare -1kg sare mare la 10kg măsline.
Ca sa fim siguri ca au sare suficientă punem în butoi un ou .Dacă se ridica la suprafaţa (cat o moneda )atunci saramura e buna.
Măslinele au nevoie de sare -sunt sarate-altfel nu rezista , devin moi si nu au un gust prea bun.
Dacă măslinele care le cumparati sunt sărate ,puneţi-le 24 de ore în apa (apoi dacă e posibil ţineţi măslinele în ulei de măsline).
În aceasta regiune se pune în ulei puţin oţet si oregano.
Măslinele de toate felurile si de toate culorile sunt bune dacă sunt pe gustul vostru .
ATENTIE !
ATENTIE !
De exemplu maslinele, nu sunt asa cum credeai 100% naturale, ele mai contin o serie de stabilizatori si acidifianti, cum ar fi:
gluconatul de fier(E579) – un stabilizator aflat pe lista de E-uri suspecte,
acidul lactic( E270 ) – considerat inofensiv, fero lactat (E585), gluconatul de fier(E579) – stabilizatori de culoare artificial. Nu se recomanda consumul frecvent.
gluconatul de fier(E579) – un stabilizator aflat pe lista de E-uri suspecte,
acidul lactic( E270 ) – considerat inofensiv, fero lactat (E585), gluconatul de fier(E579) – stabilizatori de culoare artificial. Nu se recomanda consumul frecvent.
Incearca sa eviti pachetele de masline pe care precizeaza “masline negre innegrite prin oxidare” procedeu prin care maslinele sunt înnegrite prin oxidare cu gluconat de fier.
Alege masline care nu prezinta un aspect neplacut, pulpa deteriorata, patata, culoare modificata, cu urme de mucegai sau cu data de valabilitate modificata sau depasita.
Alege masline care nu prezinta un aspect neplacut, pulpa deteriorata, patata, culoare modificata, cu urme de mucegai sau cu data de valabilitate modificata sau depasita.
sursa http//sanatate.adore.ro
...chiar eram curioasa cum se prepara maslinele in mod traditional! O sa incerc sa desarez maslinele (pentru copil) asa cum ai spus tu..pana acum am aplicat metoda fierberii lor 1-2 min.
RăspundețiȘtergereTamara
le poti pune in apa ,si schimba apa la cateva ore .Intr-o zi vor fi numai bune insa ai grija ca daca nu au sare suficienta devin moi .Ca sa se intareasca le poti stropi cu putin otet de buna calitate .
RăspundețiȘtergere