sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Depozitarea uleiului de măsline


                               De la fabrică la depozit

 


În Noiembrie am fost la un seminar  legat de uleiul de măsline.
Multe din  informații le știam, dar nu am considerat că am pierdut timpul, pentru că acum sunt sigură că facem bine ceea ce facem. Am învățat însă și o mulțime de lucruri noi .

Depozitarea trebuie făcută în butoaie de inox. Este important ca uleiul să stea 10 zile să se ”liniștească” și  apoi să fie ambalat. 
Anul acesta am închiriat un spațiu special pentru depozitarea uleiului. Nu trebuia, dar vrem să avem și autorizația DOP- Kalamata (denumirea de origine protejată). Pentru produsele Bio și DOP avem nevoie de un car de autorizații și prostii... Și ne conformăm.












În aceste butoaie depozităm uleiul.



Acoperișul deschis păstrează răcoare chiar și pe timpul verii. Pereții sunt vechi făcuți din pietre (pe vremuri casele se construiau cu pietre mari luate de la castel ).



După 10 zile se poate consuma. Pentru cei care consumă mult, nu e nici o problemă dacă nu e filtrat. Acest ulei este vânat de cunoscători. Așa îl vor -proaspăt, iute, amar , tulbure cu miros de iarbă proaspăt cosită.

După două luni în butoi, uleiul este aproape  decantat. Toate impuritățile s-au lăsat la fund, uleiul nu mai este așa tulbure, și se poate ambala fără grijă. Impuritățile vor fi foarte puține.

Multă lume mă întreabă dacă pasta se poate consuma. Se poate consuma fără grijă atâta timp cât este proaspătă-adică în primele luni de la presare.

După un an, pasta are o culoare spre maro închis și nu mai este bună pentru consum. Noi o adunăm și o dăm la oamenii care adună uleiuri vechi sau/și rămase de la prăjit.

Am învățat  printre altele că uleiul trebuie să fie filtrat ca să reziste mai mult timp .Deci, dacă nu ești bolnav sau nu consumi mult, atunci ți se potrivește uleiul filtrat .

Imaginează-ți te rog  cum ar fi un vin îmbuteliat fără a fi filtrat .Cât ar rezista în sticlă ? Ar avea viață? Ar putea fi lăsat la învechit?

Chiar dacă se zice că vinul trebuie consumat vechi și uleiul de măsline proaspăt, aceste două produse se aseamănă foarte mult .

Am observat că uleiul pe care l-am filtrat anul trecut, are un gust grozav, o culoare frumoasă și mirosul e  neschimbat.  Au trecut 12 luni de la presare și 10 de la îmbuteliere și pot zice cu încredere că a rămas neschimbat.

paranteză ...
Vom veni la București în jurul datei de 24 Ianuarie. Ne vom întâlni cu toți cei care vor să ne cunoască. Vom bea o cafea, vom vorbi de ale noastre, și vom gusta ulei -alții degustă vinuri, noi venim cu mostre de ulei. 


Pentru noi, ar fi o investiție mare  să cumpărăm filtrul  de care avem nevoie ca să-l filtrăm, dar  pe termen lung, cred că ar fi și cel mai indicat . Uleiul are o viață mai lungă, și mai bună . Nu toată lumea consumă  o cutie de 5lt imediat.... În acest fel vom avea ulei și pentru cei interesați de ulei filtrat. 

Aici am scris  care sunt diferențele dintre un ulei rafinat și unul filtrat.



 Subliniez că uleiul nefiltrat nu se strică timp de un an dacă este păstrat în condiții optime. Doar își pierde aroma .

În concluzie, aș vrea să știu  cum îți place ție .Ce părere ai ?
Aștept întrebări neapărat. Cu întrebările voastre mă ajutați să explic mai bine  ceea ce știu, ce învăț și ce urmează să aflu . 

                              poate te mai interesează și 

                                  LA FABRICA DE ULEI  

                                   CE ÎNSEAMNĂ ULEI POMACE  

                                 Grăsimi mononesaturate sau compuși fenolici ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu