De la
fabrică la depozit
În Noiembrie
am fost la un seminar legat de uleiul de
măsline.
Multe
din informații le știam, dar nu am
considerat că am pierdut timpul, pentru că acum sunt sigură că facem bine ceea
ce facem. Am învățat însă și o mulțime de lucruri noi .
Depozitarea
trebuie făcută în butoaie de inox. Este important ca uleiul să stea 10 zile să se
”liniștească” și apoi să fie ambalat.
Anul acesta am închiriat un
spațiu special pentru depozitarea uleiului. Nu trebuia, dar vrem să avem și
autorizația DOP- Kalamata (denumirea de origine protejată). Pentru produsele
Bio și DOP avem nevoie de un car de autorizații și prostii... Și ne conformăm.
În aceste butoaie depozităm uleiul.
Acoperișul deschis păstrează răcoare chiar și pe timpul verii. Pereții sunt vechi făcuți din pietre (pe vremuri casele se construiau cu pietre mari luate de la castel ).
După 10 zile
se poate consuma. Pentru cei care consumă mult, nu e nici o problemă dacă nu e
filtrat. Acest ulei este vânat de cunoscători. Așa îl vor -proaspăt, iute, amar
, tulbure cu miros de iarbă proaspăt cosită.
După două
luni în butoi, uleiul este aproape
decantat. Toate impuritățile s-au lăsat la fund, uleiul nu mai este așa
tulbure, și se poate ambala fără grijă. Impuritățile vor fi foarte puține.
Multă lume
mă întreabă dacă pasta se poate consuma. Se poate consuma fără grijă atâta timp
cât este proaspătă-adică în primele luni de la presare.
După un an,
pasta are o culoare spre maro închis și nu mai este bună pentru consum. Noi o
adunăm și o dăm la oamenii care adună uleiuri vechi sau/și rămase de la prăjit.
Am
învățat printre altele că uleiul trebuie
să fie filtrat ca să reziste mai mult timp .Deci, dacă nu ești bolnav sau nu
consumi mult, atunci ți se potrivește uleiul filtrat .
Imaginează-ți
te rog cum ar fi un vin îmbuteliat fără
a fi filtrat .Cât ar rezista în sticlă ? Ar avea viață? Ar putea fi lăsat la
învechit?
Chiar dacă
se zice că vinul trebuie consumat vechi și uleiul de măsline proaspăt, aceste
două produse se aseamănă foarte mult .
Am observat că uleiul pe care l-am
filtrat anul trecut, are un gust grozav, o culoare frumoasă și mirosul e neschimbat.
Au trecut 12 luni de la presare și 10 de la îmbuteliere și pot zice cu
încredere că a rămas neschimbat.
paranteză ...
Vom veni la București în jurul datei de 24 Ianuarie. Ne vom întâlni cu toți cei care vor să ne cunoască. Vom bea o cafea, vom vorbi de ale noastre, și vom gusta ulei -alții degustă vinuri, noi venim cu mostre de ulei.
paranteză ...
Vom veni la București în jurul datei de 24 Ianuarie. Ne vom întâlni cu toți cei care vor să ne cunoască. Vom bea o cafea, vom vorbi de ale noastre, și vom gusta ulei -alții degustă vinuri, noi venim cu mostre de ulei.
Pentru noi,
ar fi o investiție mare să cumpărăm
filtrul de care avem nevoie ca să-l
filtrăm, dar pe termen lung, cred că ar
fi și cel mai indicat . Uleiul are o viață mai lungă, și mai bună . Nu toată
lumea consumă o cutie de 5lt imediat....
În acest fel vom avea ulei și pentru cei interesați de ulei filtrat.
Aici am scris care sunt diferențele dintre un ulei rafinat și unul filtrat.
Aici am scris care sunt diferențele dintre un ulei rafinat și unul filtrat.
Subliniez că
uleiul nefiltrat nu se strică timp de un an dacă este păstrat în condiții optime. Doar
își pierde aroma .
În
concluzie, aș vrea să știu cum îți place
ție .Ce părere ai ?
Aștept
întrebări neapărat. Cu întrebările voastre mă ajutați să explic mai bine ceea ce știu, ce învăț și ce urmează să aflu
.
poate te mai interesează și
CE ÎNSEAMNĂ ULEI POMACE
Grăsimi mononesaturate sau compuși fenolici ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu