marți, 12 noiembrie 2013

ULEI DE MASLINE - PROASPAT

 Asa arată uleiul proaspăt. Este gros, are o culoare verde-gălbui, noi îi zicem "SUC DE MĂSLINE ".
   Are acesta culoare pentru cel puţin 3 luni .Gustul e puţin amărui, are un miros puternic de fruct proaspăt,   aciditatea în jur de 0,3% si este nefiltrat. 

Pâine prăjita, lamâie, oregano și ulei de măsline proaspăt,  în aceasta perioada e gustarica  preferată a grecilor dar si a turistilor rataciti  pe aici.

  Cine cumpăra în lunile Noiembrie, Decembrie sau Ianuarie trebuie sa ştie ca uleiul se "curata" în timp .Adică vor rămîne impurităţi  în sticlă, cutie tetrapak etc.

După şase luni, uleiul de măsline arată cam așa.  Are o culoare aurie, e curat,  are consistentă, și dacă e păstrat în condiţii bune nu-și pierde calităţile terapeutice .
Se zice că vinul se lasă la învechit iar uleiul se consumă proaspăt. Cu cât e mai proaspăt cu atât mai bine.
Dacă  stă prea mult timp, sa zicem un an sau doi în condiţii proaste (aproape de o sursa de căldură sau la  lumina ) va avea  un gust rău si va  miroasi a rînced.
Cine a cumparat  ulei în vară (multă lume cumpăra în vacanţa ),cel mai bine e sa-l consume repede sau sa-l pastreze într-o camera mai puţin folosită (sufragerie).

În balcon sau în beci poate deveni solid .În aceste condiţii, nu ne alarmăm  deoarece în bucătărie, la temperatura camerei, devine lichid si nu-si pierde calităţile.      Nu uitaţi ! Ulei de măsline nu consumăm pentru ca e "la moda". Cu ani în urma, cînd producţia era mica, puteai găsi ulei de măsline doar în farmacii, în sticlute mici -medicamentul cel mai bun pentru stomac, ficat sau  fiere ..
 
2 comentarii:

 1. Buna ziua!
  Ma numesc Adrian Muntean din Tirgu-Mures. Cu permisiunea Dvoastra.as dori sa va intreb daca intretimp ati gasit partener de afaceri in Romania? Daca da, spuneti-mi, va rog, de unde as putea cumpara un ulei de masline veritabil?
  Adresa mea de e-mail este [email protected].
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. foarte adevarat dar si interesant articolul

  RăspundețiȘtergere