luni, 25 martie 2013

ULEI DE MASLINE 6 Koroneiki

           Tocmai am terminat de citit păreri -17 pagini -pe forum.Nu cred ca știu de unde să încep și unde să termin.

          Nu cunosc cum se procedează in alte țări producătoare , deci voi vorbi doar de Grecia si respectiv regiunea in care mă aflu  .Aici fiecare producător se ocupa de bucățica lui de pământ , adică curăță, îngrijește, recoltează măslinele,duce sacii la fabrică, atunci când este  programat scoate uleiul, păstrează pentru nevoile familiei și dacă a fost un an bun sau are foarte mulți copaci  ,vinde fabricii  restul.

     Uleiul  se depozitează în containere de inox sa zicem de 10 tone ,pana vin comercianții en-gros sa-l ridice.
         In aceste containere intra tot uleiul rezultat.Nu se sortează  după aciditate .Nu se ia in considerare   când au fost culese măslinele  ,cât de des au fost stropiți pomii sau cu ce.
    Unul din factori care influențează aciditatea e statul măslinelor în saci.-adică de la recoltare până la presare trec două sau trei zile.

Uleiul obținut e tot la prima presare însa aciditatea e mult mai mare ,  are o culoare și un gust diferit.

      Aciditatea este influențata foarte mult de condițiile meteorologice.Un an ploios ne va da sigur un ulei cu o aciditate mai mica.
  Un an secetos ne va da un ulei cu o aciditate mai mare  . Am văzut măsline uscate în copaci care erau mai mici decât stafidele -aceste măsline ne vor da un ulei  de măsline virgin .  Acest ulei este rezultat tot  din  prima presare a măslinelor  însă aciditatea  care ajunge  și depășește  1%  nu permite să aibă altă denumire decât  virgin olive  oil.  .

  Cei care au probleme cu stomacul ,bila , sau cu ficatul trebuie să consume ulei de măsline extra virgin . Cu cât aciditatea este mai mică  și cu cât uleiul este mai proaspăt cu atât mai repede se văd rezultatele .
    

       Aciditate la presare -înțelegem aciditatea care a avut-o uleiul în momentul în care a fost presat.

        Varietatea Koroneiki -este sortul măslinului  Face măsline mici care dau un ulei foarte bun,-mai putin in comparație cu alte sorturi - iar cantitatea  de ulei la sacul de măsline variază de la o regiune la alta si de la o luna la alta .
   
        Măslinele  de la Dileika la sfârșitul lunii Octombrie - când măslinele sunt încă crude ,verzi -dau numitul "agureleo" adică ulei crud  in jur de 7,5 kg la  un sac de 50 de kg de măsline . Măslinii aflați  în pantă  dau 11-12 kg de ulei la sac in luna Decembrie .

.De regula se cultiva in Creta, Messinia, și Laconia.-acest ulei este foarte cunoscut si apreciat.

  GUSTUL SI MIROSUL
   Gust amar-.Gustul putin amărui indica prezenta mai multor antioxidanti , nu e un defect se poate spune că e o calitate  ,iar mirosul  e ușor de înțeles. Daca miroase a măsline proaspete ,a fructe ,atunci e bun.
     Daca gustati putin ulei cu paine si va "pisca " putin pe gât ,daca e putin amărui  ,înseamnă că e bogat in         polifenoli .

         Un articol recent citit menționa ca in America ,uleiul îmbunătățit doar cu sortul Koroneiki este considerat produs de calitate lux si este foarte scump.(se vinde si la 30 $ sticla).




  Se poate sa te intereseze si asta :

 1.LA FABRICA DE ULEI 

     2.AM INCEPUT CULESUL
 
        3.ULEI DE MASLINE  II 



 


15 comentarii:

  1. Dupa indelungi asteptari!!!reusesc sa vin si eu cu pareri despre uleiul de masline achizitionat de la Irina:
    PRO:
    - un ulei de cea mai buna caliatate!Gust f.placut si un miros demential de fruct proaspat zdrobit!Culoare si limpezime super!
    - ambalajul(tetrapack de 5 litri)f.practic,prevazut cu un mic robinet,astfel incat uleiul din el nu ia contact cu aerul.
    - pretul f.bun pt.calitatea uleiului.
    - comunicarea si intelegerea cu Irina(absolut perfect!),mi-a trimis uleiul fara sa aibe confirmarea bancii de incasare a contravalorii!
    CONTRA(daca se poate spune asa!):
    -transport(ma refer la cazul meu particular,Timisoara):a trebuit sa mai introducem un 'intermediar'in ecuatie,pe soara Irinei,care s-a ocupat de expedierea coletului in Timisoara(multumesc d-na Cati!).
    - comision banca(transfer bani):18 Euro la 105 trimisi!Mama lor de...!
    Trebuie gasita o modalitate mai ieftina de transfer a banilor catre Irina.

    In plus Irina mi-a mai trimis(sa spun,sa nu spun?)si niste dulceata de portocale si de lamai,care are un defect:borcanele sunt prea mici si se termina repede!Excelente!
    Plus niste sapun de casa(din ulei de masline)!
    Concluzie:una dintre cele mai inspirate decizii de a cumpara ceva din viata mea!
    Recomand cu toata caldura!Si marfa,si persoana(Irina)!
    Sarutari de maini Irina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt fericita ca esti multumit.
      Multumesc pentru tot si sa stii ca si pentru mine a fost o placere sa colaboram. Ma bucur ca te-am cunoscut.


      Ștergere
  2. Draga Irina, si eu consum cu mare placere uleiul de la tine, sapunurile sunt intr-adevar foarte fine si bune, iar dulceturile sunt o rara delicatesa. In ce priveste uleiul de masline comentariul lui Romikatm este absolut complet. Calitate exceptionala pentru asa pret, culoare, gust si miros de masline adevarate. Si eu consider ca a cumpara de la tine a fost cea mai inspirata decizie. Sa cumperi 1 (ulei) si sa te alegi cu 3 (ulei + cadou + persoana speciala) e ceva! Multumesc, Irina.
    Mie mi se pare o mare oportunitate sa poti cumpara ulei extravirgin de masline direct de la producator (Grecia) in doar 3 zile (si ce calitate de ulei!), fara sa trbuiasca sa te deplasezi din tara sau sa stii limba greaca! Cu siguranta voi mai cumpara cat de curand.

    Cat despre modalitatea de plata eu am ales una cu comision de doar 2%. Acum vad ca are sedii in toata jumatatea estica a tarii inclusiv Bucuresti, dar daca are suficiente comenzi nu vad de ce nu s-ar extinde.
    Livia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Livia multumesc pentru cuvintele frumoase.
      De ulei sunt foarte sigura ca e exceptional,de sapun asa si asa- am inca indoieli-mai trebuie sa lucrez la el ,dulceata are legatura cu gustul -adica depinde daca-ti place gustul dulce-amar.
      In legatura cu mine, cu comentariile care le faceti referitor la persoana ,si tu si Romica ,am sa ajung sa tip in fiecare dimineata
      "cum pot fi atat de grozava"!!!!!!
      Multumesc pentru tot Livia

      Ștergere
    2. Poti sa detaliezi,te rog,modalitatea de plata cu doar 2%comision(in afara de PayPal),si care e firma cu sedii in jumatate de tara(n-am prea inteles cu ce se ocupa,trimite banii cu 2%comision,sau aduce uleiul de masline de la Irina si platesti prin ei?).
      Multumesc!

      Ștergere
    3. Irina,nu trebuie sa tipi,poti sa iti imprimi pe un tricou aceste cuvinte,chiar nu cred ca ar fi deplasat!Nu o sa-ti creasca nasul,deoarece e adevarat!
      O zi minunata!

      Ștergere
  3. Cu mare intarziere (mea culpa, Irina) vin si eu cu impresii despre uleiul de masline pe care mi l-a trimis Irina.
    Intr-adevar, este probabil cea mai inspirata achizitie pe care am facut-o anul acesta!
    Cineva poate spune ca “Stai asa, ca au trecut abia 4 luni!”. Dar acesta nu este un argument, pt ca uleiul este cu adevarat de cea mai buna calitate si este cel mai bun cumparat de mine pana acum!
    Nu seamana cu niciun ulei cumparat din comert: se simte ca este original, pt ca NU se simte la gust grasimea unui ulei obisnuit (chiar extra virgin) si NU este deloc gretos, lucru la care te-ai astepta atunci cand inghiti o lingura de ulei.
    La degustare se simte mai ales aroma fructelor de maslin si daca esti atent, este foarte putin picant.
    Este greu de exprimat in cuvinte, dar nu este picanteria de la piper sau ardei, este cu totul altceva, aproape insesizabil, trebuie sa gusti ca sa-ti dai seama.
    Cand am mai fost prin Grecia am luat de la supermarket ulei extra virgin la cutie de metal de 5 litri. A fost bun, mai bun decat ce gasesti in comert in Romania, dar nu semana cu acesta!
    Cu atentia specifica, Irina a mai pus in cutie (bonus) niste masline Kalamata (zic bine?) exceptionale!
    Intr-adevar, aceste mici detalii spun mai mult despre calitatea unui om mai mult decat un munte de cuvinte!
    Multumesc mult Irina!

    George Petrisor

    PS: Am povestit prietenilor si vor si ei! Eu sigur mai iau si la anul inca 10 litri.
    Pentru anul acesta, nu stiu daca nu cumva este prea tarziu ... Irina, crezi ca poti sa mai imi trimiti 5 litri?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat sa mentionez ca Irina mi-a trimis si buletinul de analiza chimica a uleiului.
    Acest lucru poate avea importanta pentru unii. Acum vad ca Irina l-a postat si pe Facebook si pe noul ei site dedicat uleiului extra virgin de masline.
    George Petrisor

    RăspundețiȘtergere
  5. George ți-am trimis un e-mail cu amănunte ....
    Mulțumesc mult pentru comentariu .

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua
    Cum pot sa comand si eu acest ulei de masline ? Am trimis doua mesaje la adresa de contact dar nu mi-a raspuns nimeni pana acum . Mai exista si alta modalitate ? Astept urgent un raspuns pentru am nevoie de el cat mai repede posibil . Va multumesc , Ioana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua Ioana,
      Imi pare rău ,dar nu am primit nici un mesaj de la tine .(răspund la toate mesajele și intrebările ).
      Verifică te rog adresa de e-mail [email protected]
      nu răspund la mesajele care-mi intră in spam . ( Poate am făcut eu o greseală de tipar am să verific ,pănă atunci dacă nu reușești să-mi trimiți mail ,dă-mi tu adesa ta și te contactez eu .
      Irina

      Ștergere
    2. Mi-ati raspuns pe facebook si acum astept sa ma contactati pentru comanda , v-am lasat numarul meu de telefon si aveti aici si adresa de email [email protected] . Nu am inteles prea bine care este modalitatea de plata ,o sa-mi dati mai multe amanunte cand vorbim , va multumesc si o zi buna !

      Ștergere
  7. Pentru ca nu prea cumpar de pe internet totusi mi-am zis sa incerc sa gasesc un ulei de masline mai deosebit.Tot butonand am dat din greseala de blogul Irinei,unde am gasit pareri foarte bune despre ea si uleiul de masline.Si mi-am zis sa incerc si eu,ce sa va spun ,Irina este o doamna extraordinara.In ziua de astazi cand lumea este grabita ,stresata si egoista mai poti gasi oameni asemeni Irinei.ULEIUL ESTE INTRADEVAR FOARTE BUN SI MIROASE A MASLINE CRUDE.Spor la munca si un an bogat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru comentariu Nicole ,te rog însă mai încet cu ridicarea în slăvi ,va crede lumea că sunt o sfântă .și eu nu sunt

      Ștergere
    2. V-am scris de pe adresa [email protected]. Daca nu a intrat ar trebui sa verificati si in spam. Ne intereseaza uleiul de masline si daca ne puteti da detalii, va rugam sa raspundeti la adresa de mai sus. Multumim!

      Ștergere