marți, 13 septembrie 2016

”Spune ceea ce faci și fă ceea ce spui”


 ”Spune ceea ce faci și fă ceea ce spui!”

Așa zice lumea, și am zis să fac și eu.

Pentru că majoritatea mi-ați devenit prieteni, m-am gândit să vă povestesc ceva...

După cum știți, de 15 ani avem un mic restaurant aici. Doamne, cum au trecut anii...

Sunt 20 de restaurante într-un sat cu 800 de locuitori. 
Baza este turismul și agricultura.Nu le poți separa pentru că nici una nu aduce  destul, ca să poată trăi decent o familie. Trebuiesc făcute amândouă în paralel.

Am început cu o idee- trebuia ca toată mâncarea să fie făcută de noi (probabil știți că multe resaturante din Grecia folosesc preparate, semipreparate și congelate -este o mare discuție în legătură cu asta..) și totul să fie proaspăt, de sezon. 

Când am început, aveam doar 2 -3 mese pe seară- adică cel mult 10 clienți. 

E foarte greu să continui cu acest vis, în special când vin turiștii și-ți cer kalamari prăjit în vară...sau icre de culoare roz...

E foarte greu să continui când vezi că nu ai profit  și nu poți lua ajutoare...E greu când ai de spălat vase până la 4 dimineața pentru că trebuie să te întorci la 8 și bucătăria trebuie să fie curată..

E greu să continui când muncești 14 ore pe zi și să faci și trei copii între timp...că na, trebuia să le facem pe toate odată.

E și mai greu când vezi că nu-ți poți plăti chiria sau ratele la bancă. 


Da uite că au crescut toate împreună. Și copiii și restaurantul și livezile cu măsline. 

Între timp, produsele bio au început să aibă căutare, și oamenii au devenit mai selectivi atunci când aleg un restaurant. Nu se uită doar la la decor și atmosferă...când aleg un restaurant vor să fie siguri că mancarea este decentă, proaspătă și făcută în casă. 

Oamenii au devenit mai selectivi în ceea ce privește alimentația lor. Vor să aibă controlul -și bine fac. Așa avem și noi de lucru.

Nu am regretat niciodată, și nu am făcut niciodată economie la calitate.

Suntem singurul restaurant din regiune care are uleiul de măsline proaspăt, îmbuteliat, pus pe masă și fiecare manâncă cât vrea fără să plătească în plus. 



Și așa s-a născut http://www.med-diet.eu/ MedDiet project.

În ziua de astăzi, dieta mediterraneană este foarte căutată, respectată și premiată. 
Ce înseamă acest lucru pentru restaurante? Înseamnă că trebuie să gătești doar cu legume de sezon, de la producătorii din regiune și să fie totul făcut ”în casă” cum se zice...Deci, după 15 ani viziunea noastră a fost recunoscută...Cam mult.  


Dacă  gândești însă pe termen lung, și nu mergi doar pentru câștig, mai devreme sau mai târziu vei fi răsplătit. 

Suntem singurul restaurant din regiune și  unul dintre 40 de restaurante din toată Grecia cu această acreditare.  http://www.med-dietrestaurant.eu/restaurant/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81-2/ 





Am ajuns să avem sigur 50 de tacâmuri pe seară, pe timp de vară -și asta pentru faptul că nu avem spațiu suficient pentru mese,  și bucătăria noastră este mică (foarte important -nu suntem pe malul mării, nu suntem ușor de depistat).

Nu putem mai mult.Și nici nu vrem. Ajunge. Nu mai avem douăzeci de ani, când ridicam mesele în dinți și fugeam cu ele...
Acum, când succesul a venit și munca noastră a fost recunoscută, din păcate suntem prea obosiți ca să ne bucurăm....Adică ne bucurăm, da în tăcere.


” Spune ceea ce faci și fă ceea ce spui” -pe termen lung, vei avea succes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu