duminică, 30 noiembrie 2014

GRĂSIMI MONONESATURATE SAU COMPUȘI FENOLICI ?




 Am fost întrebată care sunt valorile de grăsimi mononesaturate și polinesaturate  a uleiului nostru .

O întrebare binevenită ,dacă stai și te gândești că legea cere să se specifice pe etichetă aceste valori plus caloriile

Din păcate această analiză se face doar în Athena ,și nu am cum ajunge acolo .Am întrebat însă la laboratorul unde fac celelalte analize ,și mi-au zis că această analiză nu este  importantă ....m-am întrebat logic DECE ? ,și m-am apucat de treabă .

  Am fost la Super Market și am luat la rând toate etichetele . Nu am găsit etichetă de ulei extra virgin ,ci   Απο   εξευγενισμένα ελαιόλαδα  και  παρθένα ελαιόλαδα   adică uleiuri rafinate împreună cu uleiuri virgine .Toate valorile acizilor mononesaturați  erau de 70 și 71 . (cea din foto are 79 -mononesaturate)



Vedem că ,tot uleiul de măsline ,indiferent dacă este la prima presare sau rafinat, sau amestecat are un număr mare de grăsimi mononesaturate. 

Pentru uleiul Extra Virgin valorile  de acizi grași pot ajunge până la 80-83 .(așa mi-au zis la laborator ) .


   Efectele protectoare ale uleiului de măsline  împotriva bolilor cronice și generative sunt atribuite mai degrabă compușilor fenolici  decât  conținutului de acizi grași din ulei .

Polifenolii au următoarele beneficii pentru sănătate   -activitate antioxidantă ,activitate antiinflamatoare , anti-microbiană ,anti-tumoral, anti hipertensiv, sunt bogați în vitamina A și B caroten , au o activitate antialergică și reduce nivelul de colesterol LDL din sânge .

Din păcate, mare parte  din compușii fenolici se pierd prin procesul de rafinare .

 Am reușit să facem doar analiza compușilor fenolici din ulei .



 Am făcut un tabel ,cu câteva tipuri de grăsimi  și valorile lor .


Aliment
Total grăsimi
Saturate
Mononesaturate
Polinesaturate
Unt
82
54
21
3
Margarină
82
27
37
14
Ulei de măsline
100
14
73
12
Ulei de porumb
100
17
25
56
Ulei de floarea soarelui
100
12
20









4 comentarii:

  1. Buna Irina

    Sunt Simona, vorbisem pe facebook despre valorile acestor grasimi. Iti multumesc frumos pentru mesaj si iti trimit un link cu o conferinta video a dr.-ului Calin Marginean despre uleiurile alimentare. La minutul 51.25 spune despre acesti parametri ai uleiului de masline si la ce folosesc. Intr-adevar, am constatat si eu ca nu toate uleiurile de masline din supermaketurile de unde cumpar eu, au aceste valori, din acest motiv le aleg doar pe acelea care le au mentionate si cat se poate sa respecte acele proportii de care zice dr. Marginean.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. linkul , l-am omis mai sus :) https://www.youtube.com/watch?v=l7313mUn4xk

      Ștergere
  2. Bună seara Simona ,
    Am urmărit discursul domnului Călin Mărginean cu foarte mare atenție -și nu o dată -ca să înțeleg ce vrea el să zică ...Se referă la uleiurile rafinate in general . Știm că uleiurile se rafinează pe două căi .

    1.naturale - cu ajutorul zeolitului
    2.chimice -prim metode chimice se îndepărtează tot ce este prost in ulei (gust deteriorat ,miros ,de coboară aciditatea ..etc ).


    Se menționează pe etichetă cum a fost rafinat uleiul ? Pe cale naturală sau chimică ?

    Prin procesul de rafinare se pierd o mare parte din compușii fenolici .Compușii fenolici dau calitatea uleiului .
    Nu se poate ca un doctor să nu știe acest lucru .

    Uleiurile ajung la rafinare pentru că au fost deteriorate de vreme -prea secetoasă -au aciditate mare ,la cules -au stat multe zile in saci și au un miros urât, sau au fost depozitate intr-un loc cald și au gust rânced ,etc .

    Toate astea ne arată că uleiul este perisabil ,și este obligatoriu dacă vrem ca un ulei de calitate să aibă viață mai lungă și să ajute organismul consumatorului ,să fie ținut departe de lumină in sticle închise la culoare .Bineînțeles se oxidează in contact cu aerul .

    Este inadmisibil ca un doctor care zice că tratează cancerul să zică că nu este nici o diferență intre uleiul la prima presare și cel rafinat !

    Cum ți-am zis am urmărit tot ce am găsit cu el despre uleiuri .A vorbit 50 de minute despre uleiul de in ,și nu a găsit timp să zică că dacă nu e presat in condiții optime este toxic .(eu știu că uleiul de in se folosește in lacul -vopseaua - pentru lemn ...).

    Nu vreau să mă înțelegi greșit .Nu am nimic împotriva uleiului de in .

    Nu-mi place însă omul care dă sfaturi fără să fie convins de ele . Nu te poți juca cu oamenii bolnavi și nu numai .Le promite o viață până la 120 de ani ...unde ?cu ce ?

    Mările sunt infectate ,semințele pentru legume sunt făcute în laborator ,fructele pline de pesticide ,carnea plină de hormoni ,natura poluată ,trăim ca să muncim și nu invers .

    Viața noastră este plină de stres și chimicale .

    Am o învălmășeală de informații in cap (omul acesta mă face să învăț chimie la bătrânețe ).am să-ți trimit link-uri pe măsură ce găsesc sau traduc (am găsit ceva in engleză și în greacă in legătură cu toate uleiurile .).

    Sper că nu te-ai supărat pe mine .



    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara Irina :)

    Nici vorba de suparare! Mi-ar fi placut si mie sa fac chimie alimentara, constat ca sunt pasionata de nutritie incepand din al 4-lea deceniu de viata. Eu aveam ca reper doar ce spunea dr. Margineanu. M-am mirat si eu ca spunea despre uleiul de masline ca e mai importanta concentratia de grasimi sanatoase decat faptul ca e sau nu procesat la rece. Dar am fost de acord cu asta intrucat am gasit logica explicatia lui: uleiurile omega 9 ( uleiul de masline) sunt rezistente la temperaturi si la lumina, adica nu sufera modificari. Cum esti implicata in acest domeniu al producerii uleiului de masline, ma gandesc ca sunt binevenite aceste informatii si pentru tine si ma bucur sa constat ca doresti sa stii mai multe si vrei sa impartasesti.

    RăspundețiȘtergere